Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


halak akvárium

 A halak nagyon szép csodás állatok.Valameik eleven szülk valameik ikrákkal szaporodik.A legjobb víz a 24C-fokos. .Szemcsés és lemezes haltáp kell nekik.A guppik evelen szülők ,ezér könnyen szaporodnak.Legyen az akváriumban levegőztető is.


I. Az akvárium, mint a lakás dísze
Egy jól elkészített akvárium legyen összhangban a szoba többi berendezésével, jól látható és könnyen kezelhető legyen. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az alkalmazott technikai eszközök hozzáférhetőek, egyszerűen tisztíthatók legyenek. A lakásban tartott édesvízi akváriumokat alapvetően négy típusra oszthatjuk:

holland típusú akváriumA holland típusú akváriumban halak alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Úgy néz ki, mint egy víz alatti kert, amelyet túlnövényesítettek. Ehhez nagy, legalább egy méter hosszú medence, jó és egyenletes megvilágítás szükséges. Az esztétikusan elrendezett növények látványa nyugtatja a szemet, és kellemes hangulatot kölcsönöz a szemlélőnek.
biotóp akváriumA biotóp akvárium egy miniatűr szeletkéje a természetnek. Összeillő hal- és növényegyüttes az eredeti élőhelynek megfelelően. A biotóp akvárium nem mindig készíthető el könnyen. Előfordul, hogy bizonyos területeken a növényzet igen gyér, fajszegény, vagy esetleg a halak nem mutatósak. Ebben az esetben a berendezéshez a növényeket vagy halakat a közeli területeknek megfelelően válasszuk ki!

paludáriumA paludárium az akvárium és a terrárium kombinációja. Vízrészből és az adott földrészre jellemző partszakaszból áll. A vízben halak vagy kétéltűek vízinövényekkel, a parton pedig mocsári és szárazföldi növények, esetleg hüllők élnek. A paludáriumot dekoratívabbá tehetjük broméliákkal és orchideákkal. Fenntartása gondos ápolást és igen sok munkát, valamint bonyolult technikai berendezéseket igényel. (Gondoljunk csak arra, hogy a növények levelein éjszakára nem maradhat víz, mert különben rövid idő alatt kirothadhat. Ezért egy külön ventillátor fújja le a párát, mint valami műszél. De ugyanakkor a kívánt páratartalomnak is meg kell lennie a növények megfelelő növekedéséhez.) Valószínű, hogy ezért találkozunk ritkán paludáriummal mint lakberendezési tárggyal.

vegyes akváriumA vegyes akvárium a leggyakrabban előforduló típus. Különböző fajú (szinte mindig trópusi eredetű) halak és növények együttese. Nem meghatározó szempont a fajok földrajzi előfordulása. Olyan halakat válogassunk össze, amelyek jól tűrik egymást, nem verekszenek, s hasonló életkörülményeket igényelnek (hőmérséklet, vízösszetétel, takarmányozás). Az akvárium mérete ebben az esetben a benne tartandó halak méretétől, illetve számától függ. Általánosságban: kisebb méretű halak esetében 5 liter űrtartalmat számítunk egy állatra, szellőzés, szűrés nélkül. Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb a fenntartása, sőt kevesebb munkát igényel. 


II. Halfajok szerinti akváriumtípusok
El kell dönteni, hogy a medencében milyen halakat szeretnénk majd tartani, mert már ez is meghatározza az akvárium méretét, formáját és berendezési tárgyait.

A pontylazacos akvárium akkor mutat jól, ha hosszúkás, lapos, amelyet alacsony növényekkel telepítünk be, és kisméretű szűrőt – esetleg talajszűrőt – választunk hozzá. Mivel többnyire csapathalakról van szó, a medence méretétől függően állítjuk össze a halakat. Egy 80-100 literes pontylazacos akváriumba 50-60 darab – 5-féle halból 10-12 db – halat tehetünk. Az ajánlott berendezési tárgyak különböző vasfák, gyökerek, valamint jávai moha. Lágyabb, 5-6 nk-s vízzel töltsük fel a medencét.

A márnás akváriumba olyan halakat tehetünk, amelyek egyébként csipkelődősek, gyors mozgásúak. Berendezésük – mivel nem növényevők – szépen növényesített akvárium lehet. Társíthatunk hozzájuk különféle dániókat és harcsákat.
A vízminőségre sem érzékenyek, a közepesen kemény (12-14 nk) semleges (7 pH) víz megfelel számukra.

A sügéres akváriumok sokfélék lehetnek:

A dél-amerikai törpesügérek 
általában békés természetű halak, amelyek más, kis testű hallal társíthatók. Medencéjük sose legyen nagyon világos, inkább kissé barnított vizű, sötét talajú. Növényként a Microsorium és a jávai moha ajánlható.

Az afrikai
 közepes, vagy nagy testű sügérek akváriuma többnyire sziklás búvóhelyekkel ellátott, viszonylag kevés növényt tartalmazó medence. A talaj legtöbbször finom sóder vagy homok. Természetesen ezek között is vannak olyan – békés – halak, amelyek egy szépen benövényezett akváriumban nem tesznek kárt.

A diszkoszok (bár ezek is sügérek) teljesen külön kategóriát képeznek. Akváriumukat berendezhetjük szépen kardfüvekkel, vékony homokréteggel az alján. De mindenképpen tudnunk kell, hogy ha betegség miatt kezelni kell a halakat, akkor ez az általánosan 28-30 C-on tartott halaknál további 4-5 C-os hőmérséklet-emelést jelent, amit kevés hal és növényfaj visel el, nem is beszélve az alkalmazott gyógyszerekről.

A vegyes akvárium berendezése is tetszőleges, természetesen figyelembe véve a benne lévő halfajok igényeit.

A harcsás akváriumban sok gyökér és búvóhely van, amiből következik, hogy halainkat – rejtőzködő életmódjuk miatt – nappal ritkán láthatjuk. Természetesen itt is vannak kivételek, hiszen a páncélosharcsák számos faja nappal is aktív (C. pygmaeus, C. hastatus, C. panda, C. sterbai). A növényeket célszerű ültetőedényekbe, cserepekbe tenni, mert a harcsák hamar kiturkálhatják őket.

Speciálisan berendezett akvárium szükséges néhány halfajnak. Ilyen például a gömbhalak akváriuma, amelyet kellő számú búvóhellyel kell ellátni, hogy halaink ne tépjék egymást. A csigasügérek medencéjében a homokos talajon több csigaházat helyezünk el, hogy a halak választhassanak közülük megfelelő búvó- és ikrázóhelyet.

A tenyésztőakváriumok általában nem látványosak, csupán a célnak kell megfelelniük.

szövegforrás: Korszerű haltartás Akvarisztika kezdőknek-haladóknak: Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba

Cikkek:
Lenyúlós akvárium boltok
Nem bírtam ki, hogy ne írjak pár szót arról, hogy hogyan próbálkoznak páran.

Akvárium hal hálók 
Ebben a cikkben igyekszünk mindent leírni, ami az akvárium hal hálóval kapcsolatos. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de érdemes erről beszélni egy kicsit. Az akvárium hal hálónak sem a mérete, sem a szemcsézettsége nem mindegy, hogy mekkora, illetve, hogy milyen sűrű.

Akvárium bolt kiválasztása 
Ebben a témában azt boncolgatjuk, hogy hol vegyük meg akvárium illetve akvárium tartozékokat, akvárium halakat. Ne legyünk szégyellősek válogatni. Sok bosszúságot előzhetünk meg azzal, hogy megfelelő akvárium boltot választunk.

Zavaros akvárium víz 
Ezzel valószínűleg már minden akvárium illetve akvarisztikával foglalkozó ember találkozott, akár hobbi, akár profi szinten. A cikkben igyekszünk kimerítő választ adni, hogy mitől zavarosodhat, illetve opálosodhat az akvárium vize.

Gömb akvárium 
Aki akváriumot szeretne, de csak kicsit, mert azzal kevesebb a gond, annak mindenféle képpen elkéne ezt olvasnia. Egy akvárium halnak nem mindegy, hogy milyen életteret biztosítunk. Ki szeretné egy 2x2-es szobában leélni az életét? Gondljunk arra, hogy egy élőlényt veszünk magunkhoz, akiről megfelelően kell gondoskodni, ha ez nem megy, válasszunk másik hobbit, ne az akváriumot.

Akváriumi halak etetése 
Az akvárium halak etetéséről is kell pár szót beszélnünk, hogyan tegyük azt változatossá, ezzel őrízzük meg akvárium halaink egészségét.

Száraz eleség
A halak etetésének egyik legkönnyebb módja a száraz tápozás. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű és mennyiségű akvárium hal tápot teszünk a vízbe. Cikkünkkel próbálunk mindenkit arra sarkalni, hogy nézzük meg az eleség összetételét, és úgy tegyük le voksunkat egy márka/termék mellett. Az ár bizony nagyon is számít. És amit az akvárium száraz tápon megspórolsz, annak hatványozott szorzatát fogod elkölteni a halak betegségeinek kezelésére, vagy pótlására. Az akvárium vizének kezeléséről és a felesleges plusz időről már nem is beszélve.

Élő/fagyasztott akvárium eleség 
Szerencsére már hazánkban is elég kó minőségű fagyasztott akvárium hal eleség kapható. Cikkünkben próbálunk osztályozni, hogy mit válasszunk, mit ne, és mire kell figyelni. Valamint, hogy ez miért is jó és szükséges az akvárium halainknak.

Akvárium vizének hőmérséklete 
Az akvárium vizének hőmérsékletének beállítása alap feladat, és az elsők közé tartozik. Van amivel megbírkozik az akvárium hal, elviseli, de nem szereti. Az akvárium vizének hőmérséklete nem ezek közé tartozik. Egy alapvető tól-ig határt érdemes szem előtt tartani.

Amit érdemes az akvárium fűtőkről
Előbbi cikkünkben az avkárium vizének hőmérsékletéről beszéltünk, ebben a cikkben pedig arról, hogy milyen akvárium fűtő berendezésekkel tudjuk azt megvalósítani.

Akvárium külső szűrőkről
A cikkben arról írunk, hogy mikor érdemes egy az akvárium belső szűrőknél drágább, de sokkal effektívebb akvárium külső szűrőbe fektetni pénzünket. Illetve mikor nem éri meg. Szerencsére egyre több, és jobb minőség közül választhatunk hazánkban is.

Vitorláshal 
Egy nagyon közkedvelt, de annál változatosabb akvárium halat szeretnénk bemutatni. Azon kívűl, hogy rengeteg külső megjelenésű vitorlás hal létezik, szeretnénk egy kicsit a viselkedéséről is beszélni.
Akvárium vizének lágyítása 
Számos akvárium hal, és akvárium növény igényli a lágy vizet. Hazánkban általában elmondható, hogy nagyon kemény a vezetékes víz. Bár a kedves vízműnek honlapján fel van általában tüntetve, hogy milyen minőségű és keménységű a vízük, ezt nem tudják mindig tartani. Mértem itthon már 26-os keménységű vizet, ami nagyon gáz. Úgyhogy a kis postunkban egy egyszerű, de nagyszerű módszert mutatunk be a vizek lágyítására.

Víztesztek 
Hogy hogyan és mivel lehet mérni az akvárium vizének sajátosságait, azt igyekszünk bemutatni az oldalon.

Akvárium alga
Aki akváriumokkal foglalkozik, azt tudja, hogy az akvárium alga nagyon bosszantó és makacs tud lenni. A postban leírjuk, hogy mire is kell figyelni, ha szeretnénk elkerülni az akvárium algával tartó csatározásokat.


 
 

I. Az akvárium, mint a lakás dísze
Egy jól elkészített akvárium legyen összhangban a szoba többi berendezésével, jól látható és könnyen kezelhető legyen. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az alkalmazott technikai eszközök hozzáférhetőek, egyszerűen tisztíthatók legyenek. A lakásban tartott édesvízi akváriumokat alapvetően négy típusra oszthatjuk:

holland típusú akváriumA holland típusú akváriumban halak alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Úgy néz ki, mint egy víz alatti kert, amelyet túlnövényesítettek. Ehhez nagy, legalább egy méter hosszú medence, jó és egyenletes megvilágítás szükséges. Az esztétikusan elrendezett növények látványa nyugtatja a szemet, és kellemes hangulatot kölcsönöz a szemlélőnek.
biotóp akváriumA biotóp akvárium egy miniatűr szeletkéje a természetnek. Összeillő hal- és növényegyüttes az eredeti élőhelynek megfelelően. A biotóp akvárium nem mindig készíthető el könnyen. Előfordul, hogy bizonyos területeken a növényzet igen gyér, fajszegény, vagy esetleg a halak nem mutatósak. Ebben az esetben a berendezéshez a növényeket vagy halakat a közeli területeknek megfelelően válasszuk ki!

paludáriumA paludárium az akvárium és a terrárium kombinációja. Vízrészből és az adott földrészre jellemző partszakaszból áll. A vízben halak vagy kétéltűek vízinövényekkel, a parton pedig mocsári és szárazföldi növények, esetleg hüllők élnek. A paludáriumot dekoratívabbá tehetjük broméliákkal és orchideákkal. Fenntartása gondos ápolást és igen sok munkát, valamint bonyolult technikai berendezéseket igényel. (Gondoljunk csak arra, hogy a növények levelein éjszakára nem maradhat víz, mert különben rövid idő alatt kirothadhat. Ezért egy külön ventillátor fújja le a párát, mint valami műszél. De ugyanakkor a kívánt páratartalomnak is meg kell lennie a növények megfelelő növekedéséhez.) Valószínű, hogy ezért találkozunk ritkán paludáriummal mint lakberendezési tárggyal.

vegyes akváriumA vegyes akvárium a leggyakrabban előforduló típus. Különböző fajú (szinte mindig trópusi eredetű) halak és növények együttese. Nem meghatározó szempont a fajok földrajzi előfordulása. Olyan halakat válogassunk össze, amelyek jól tűrik egymást, nem verekszenek, s hasonló életkörülményeket igényelnek (hőmérséklet, vízösszetétel, takarmányozás). Az akvárium mérete ebben az esetben a benne tartandó halak méretétől, illetve számától függ. Általánosságban: kisebb méretű halak esetében 5 liter űrtartalmat számítunk egy állatra, szellőzés, szűrés nélkül. Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb a fenntartása, sőt kevesebb munkát igényel. 


II. Halfajok szerinti akváriumtípusok
El kell dönteni, hogy a medencében milyen halakat szeretnénk majd tartani, mert már ez is meghatározza az akvárium méretét, formáját és berendezési tárgyait.

A pontylazacos akvárium akkor mutat jól, ha hosszúkás, lapos, amelyet alacsony növényekkel telepítünk be, és kisméretű szűrőt – esetleg talajszűrőt – választunk hozzá. Mivel többnyire csapathalakról van szó, a medence méretétől függően állítjuk össze a halakat. Egy 80-100 literes pontylazacos akváriumba 50-60 darab – 5-féle halból 10-12 db – halat tehetünk. Az ajánlott berendezési tárgyak különböző vasfák, gyökerek, valamint jávai moha. Lágyabb, 5-6 nk-s vízzel töltsük fel a medencét.

A márnás akváriumba olyan halakat tehetünk, amelyek egyébként csipkelődősek, gyors mozgásúak. Berendezésük – mivel nem növényevők – szépen növényesített akvárium lehet. Társíthatunk hozzájuk különféle dániókat és harcsákat.
A vízminőségre sem érzékenyek, a közepesen kemény (12-14 nk) semleges (7 pH) víz megfelel számukra.

A sügéres akváriumok sokfélék lehetnek:

A dél-amerikai törpesügérek 
általában békés természetű halak, amelyek más, kis testű hallal társíthatók. Medencéjük sose legyen nagyon világos, inkább kissé barnított vizű, sötét talajú. Növényként a Microsorium és a jávai moha ajánlható.

Az afrikai
 közepes, vagy nagy testű sügérek akváriuma többnyire sziklás búvóhelyekkel ellátott, viszonylag kevés növényt tartalmazó medence. A talaj legtöbbször finom sóder vagy homok. Természetesen ezek között is vannak olyan – békés – halak, amelyek egy szépen benövényezett akváriumban nem tesznek kárt.

A diszkoszok (bár ezek is sügérek) teljesen külön kategóriát képeznek. Akváriumukat berendezhetjük szépen kardfüvekkel, vékony homokréteggel az alján. De mindenképpen tudnunk kell, hogy ha betegség miatt kezelni kell a halakat, akkor ez az általánosan 28-30 C-on tartott halaknál további 4-5 C-os hőmérséklet-emelést jelent, amit kevés hal és növényfaj visel el, nem is beszélve az alkalmazott gyógyszerekről.

A vegyes akvárium berendezése is tetszőleges, természetesen figyelembe véve a benne lévő halfajok igényeit.

A harcsás akváriumban sok gyökér és búvóhely van, amiből következik, hogy halainkat – rejtőzködő életmódjuk miatt – nappal ritkán láthatjuk. Természetesen itt is vannak kivételek, hiszen a páncélosharcsák számos faja nappal is aktív (C. pygmaeus, C. hastatus, C. panda, C. sterbai). A növényeket célszerű ültetőedényekbe, cserepekbe tenni, mert a harcsák hamar kiturkálhatják őket.

Speciálisan berendezett akvárium szükséges néhány halfajnak. Ilyen például a gömbhalak akváriuma, amelyet kellő számú búvóhellyel kell ellátni, hogy halaink ne tépjék egymást. A csigasügérek medencéjében a homokos talajon több csigaházat helyezünk el, hogy a halak választhassanak közülük megfelelő búvó- és ikrázóhelyet.

A tenyésztőakváriumok általában nem látványosak, csupán a célnak kell megfelelniük.

szövegforrás: Korszerű haltartás Akvarisztika kezdőknek-haladóknak: Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba

Cikkek:
Lenyúlós akvárium boltok
Nem bírtam ki, hogy ne írjak pár szót arról, hogy hogyan próbálkoznak páran.

Akvárium hal hálók 
Ebben a cikkben igyekszünk mindent leírni, ami az akvárium hal hálóval kapcsolatos. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de érdemes erről beszélni egy kicsit. Az akvárium hal hálónak sem a mérete, sem a szemcsézettsége nem mindegy, hogy mekkora, illetve, hogy milyen sűrű.

Akvárium bolt kiválasztása 
Ebben a témában azt boncolgatjuk, hogy hol vegyük meg akvárium illetve akvárium tartozékokat, akvárium halakat. Ne legyünk szégyellősek válogatni. Sok bosszúságot előzhetünk meg azzal, hogy megfelelő akvárium boltot választunk.

Zavaros akvárium víz 
Ezzel valószínűleg már minden akvárium illetve akvarisztikával foglalkozó ember találkozott, akár hobbi, akár profi szinten. A cikkben igyekszünk kimerítő választ adni, hogy mitől zavarosodhat, illetve opálosodhat az akvárium vize.

Gömb akvárium 
Aki akváriumot szeretne, de csak kicsit, mert azzal kevesebb a gond, annak mindenféle képpen elkéne ezt olvasnia. Egy akvárium halnak nem mindegy, hogy milyen életteret biztosítunk. Ki szeretné egy 2x2-es szobában leélni az életét? Gondljunk arra, hogy egy élőlényt veszünk magunkhoz, akiről megfelelően kell gondoskodni, ha ez nem megy, válasszunk másik hobbit, ne az akváriumot.

Akváriumi halak etetése 
Az akvárium halak etetéséről is kell pár szót beszélnünk, hogyan tegyük azt változatossá, ezzel őrízzük meg akvárium halaink egészségét.

Száraz eleség
A halak etetésének egyik legkönnyebb módja a száraz tápozás. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű és mennyiségű akvárium hal tápot teszünk a vízbe. Cikkünkkel próbálunk mindenkit arra sarkalni, hogy nézzük meg az eleség összetételét, és úgy tegyük le voksunkat egy márka/termék mellett. Az ár bizony nagyon is számít. És amit az akvárium száraz tápon megspórolsz, annak hatványozott szorzatát fogod elkölteni a halak betegségeinek kezelésére, vagy pótlására. Az akvárium vizének kezeléséről és a felesleges plusz időről már nem is beszélve.

Élő/fagyasztott akvárium eleség 
Szerencsére már hazánkban is elég kó minőségű fagyasztott akvárium hal eleség kapható. Cikkünkben próbálunk osztályozni, hogy mit válasszunk, mit ne, és mire kell figyelni. Valamint, hogy ez miért is jó és szükséges az akvárium halainknak.

Akvárium vizének hőmérséklete 
Az akvárium vizének hőmérsékletének beállítása alap feladat, és az elsők közé tartozik. Van amivel megbírkozik az akvárium hal, elviseli, de nem szereti. Az akvárium vizének hőmérséklete nem ezek közé tartozik. Egy alapvető tól-ig határt érdemes szem előtt tartani.

Amit érdemes az akvárium fűtőkről
Előbbi cikkünkben az avkárium vizének hőmérsékletéről beszéltünk, ebben a cikkben pedig arról, hogy milyen akvárium fűtő berendezésekkel tudjuk azt megvalósítani.

Akvárium külső szűrőkről
A cikkben arról írunk, hogy mikor érdemes egy az akvárium belső szűrőknél drágább, de sokkal effektívebb akvárium külső szűrőbe fektetni pénzünket. Illetve mikor nem éri meg. Szerencsére egyre több, és jobb minőség közül választhatunk hazánkban is.

Vitorláshal 
Egy nagyon közkedvelt, de annál változatosabb akvárium halat szeretnénk bemutatni. Azon kívűl, hogy rengeteg külső megjelenésű vitorlás hal létezik, szeretnénk egy kicsit a viselkedéséről is beszélni.
Akvárium vizének lágyítása 
Számos akvárium hal, és akvárium növény igényli a lágy vizet. Hazánkban általában elmondható, hogy nagyon kemény a vezetékes víz. Bár a kedves vízműnek honlapján fel van általában tüntetve, hogy milyen minőségű és keménységű a vízük, ezt nem tudják mindig tartani. Mértem itthon már 26-os keménységű vizet, ami nagyon gáz. Úgyhogy a kis postunkban egy egyszerű, de nagyszerű módszert mutatunk be a vizek lágyítására.

Víztesztek 
Hogy hogyan és mivel lehet mérni az akvárium vizének sajátosságait, azt igyekszünk bemutatni az oldalon.

Akvárium alga
Aki akváriumokkal foglalkozik, azt tudja, hogy az akvárium alga nagyon bosszantó és makacs tud lenni. A postban leírjuk, hogy mire is kell figyelni, ha szeretnénk elkerülni az akvárium algával tartó csatározásokat.


 
 

I. Az akvárium, mint a lakás dísze
Egy jól elkészített akvárium legyen összhangban a szoba többi berendezésével, jól látható és könnyen kezelhető legyen. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az alkalmazott technikai eszközök hozzáférhetőek, egyszerűen tisztíthatók legyenek. A lakásban tartott édesvízi akváriumokat alapvetően négy típusra oszthatjuk:

holland típusú akváriumA holland típusú akváriumban halak alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Úgy néz ki, mint egy víz alatti kert, amelyet túlnövényesítettek. Ehhez nagy, legalább egy méter hosszú medence, jó és egyenletes megvilágítás szükséges. Az esztétikusan elrendezett növények látványa nyugtatja a szemet, és kellemes hangulatot kölcsönöz a szemlélőnek.
biotóp akváriumA biotóp akvárium egy miniatűr szeletkéje a természetnek. Összeillő hal- és növényegyüttes az eredeti élőhelynek megfelelően. A biotóp akvárium nem mindig készíthető el könnyen. Előfordul, hogy bizonyos területeken a növényzet igen gyér, fajszegény, vagy esetleg a halak nem mutatósak. Ebben az esetben a berendezéshez a növényeket vagy halakat a közeli területeknek megfelelően válasszuk ki!

paludáriumA paludárium az akvárium és a terrárium kombinációja. Vízrészből és az adott földrészre jellemző partszakaszból áll. A vízben halak vagy kétéltűek vízinövényekkel, a parton pedig mocsári és szárazföldi növények, esetleg hüllők élnek. A paludáriumot dekoratívabbá tehetjük broméliákkal és orchideákkal. Fenntartása gondos ápolást és igen sok munkát, valamint bonyolult technikai berendezéseket igényel. (Gondoljunk csak arra, hogy a növények levelein éjszakára nem maradhat víz, mert különben rövid idő alatt kirothadhat. Ezért egy külön ventillátor fújja le a párát, mint valami műszél. De ugyanakkor a kívánt páratartalomnak is meg kell lennie a növények megfelelő növekedéséhez.) Valószínű, hogy ezért találkozunk ritkán paludáriummal mint lakberendezési tárggyal.

vegyes akváriumA vegyes akvárium a leggyakrabban előforduló típus. Különböző fajú (szinte mindig trópusi eredetű) halak és növények együttese. Nem meghatározó szempont a fajok földrajzi előfordulása. Olyan halakat válogassunk össze, amelyek jól tűrik egymást, nem verekszenek, s hasonló életkörülményeket igényelnek (hőmérséklet, vízösszetétel, takarmányozás). Az akvárium mérete ebben az esetben a benne tartandó halak méretétől, illetve számától függ. Általánosságban: kisebb méretű halak esetében 5 liter űrtartalmat számítunk egy állatra, szellőzés, szűrés nélkül. Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb a fenntartása, sőt kevesebb munkát igényel. 


II. Halfajok szerinti akváriumtípusok
El kell dönteni, hogy a medencében milyen halakat szeretnénk majd tartani, mert már ez is meghatározza az akvárium méretét, formáját és berendezési tárgyait.

A pontylazacos akvárium akkor mutat jól, ha hosszúkás, lapos, amelyet alacsony növényekkel telepítünk be, és kisméretű szűrőt – esetleg talajszűrőt – választunk hozzá. Mivel többnyire csapathalakról van szó, a medence méretétől függően állítjuk össze a halakat. Egy 80-100 literes pontylazacos akváriumba 50-60 darab – 5-féle halból 10-12 db – halat tehetünk. Az ajánlott berendezési tárgyak különböző vasfák, gyökerek, valamint jávai moha. Lágyabb, 5-6 nk-s vízzel töltsük fel a medencét.

A márnás akváriumba olyan halakat tehetünk, amelyek egyébként csipkelődősek, gyors mozgásúak. Berendezésük – mivel nem növényevők – szépen növényesített akvárium lehet. Társíthatunk hozzájuk különféle dániókat és harcsákat.
A vízminőségre sem érzékenyek, a közepesen kemény (12-14 nk) semleges (7 pH) víz megfelel számukra.

A sügéres akváriumok sokfélék lehetnek:

A dél-amerikai törpesügérek 
általában békés természetű halak, amelyek más, kis testű hallal társíthatók. Medencéjük sose legyen nagyon világos, inkább kissé barnított vizű, sötét talajú. Növényként a Microsorium és a jávai moha ajánlható.

Az afrikai
 közepes, vagy nagy testű sügérek akváriuma többnyire sziklás búvóhelyekkel ellátott, viszonylag kevés növényt tartalmazó medence. A talaj legtöbbször finom sóder vagy homok. Természetesen ezek között is vannak olyan – békés – halak, amelyek egy szépen benövényezett akváriumban nem tesznek kárt.

A diszkoszok (bár ezek is sügérek) teljesen külön kategóriát képeznek. Akváriumukat berendezhetjük szépen kardfüvekkel, vékony homokréteggel az alján. De mindenképpen tudnunk kell, hogy ha betegség miatt kezelni kell a halakat, akkor ez az általánosan 28-30 C-on tartott halaknál további 4-5 C-os hőmérséklet-emelést jelent, amit kevés hal és növényfaj visel el, nem is beszélve az alkalmazott gyógyszerekről.

A vegyes akvárium berendezése is tetszőleges, természetesen figyelembe véve a benne lévő halfajok igényeit.

A harcsás akváriumban sok gyökér és búvóhely van, amiből következik, hogy halainkat – rejtőzködő életmódjuk miatt – nappal ritkán láthatjuk. Természetesen itt is vannak kivételek, hiszen a páncélosharcsák számos faja nappal is aktív (C. pygmaeus, C. hastatus, C. panda, C. sterbai). A növényeket célszerű ültetőedényekbe, cserepekbe tenni, mert a harcsák hamar kiturkálhatják őket.

Speciálisan berendezett akvárium szükséges néhány halfajnak. Ilyen például a gömbhalak akváriuma, amelyet kellő számú búvóhellyel kell ellátni, hogy halaink ne tépjék egymást. A csigasügérek medencéjében a homokos talajon több csigaházat helyezünk el, hogy a halak választhassanak közülük megfelelő búvó- és ikrázóhelyet.

A tenyésztőakváriumok általában nem látványosak, csupán a célnak kell megfelelniük.

szövegforrás: Korszerű haltartás Akvarisztika kezdőknek-haladóknak: Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba

Cikkek:
Lenyúlós akvárium boltok
Nem bírtam ki, hogy ne írjak pár szót arról, hogy hogyan próbálkoznak páran.

Akvárium hal hálók 
Ebben a cikkben igyekszünk mindent leírni, ami az akvárium hal hálóval kapcsolatos. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de érdemes erről beszélni egy kicsit. Az akvárium hal hálónak sem a mérete, sem a szemcsézettsége nem mindegy, hogy mekkora, illetve, hogy milyen sűrű.

Akvárium bolt kiválasztása 
Ebben a témában azt boncolgatjuk, hogy hol vegyük meg akvárium illetve akvárium tartozékokat, akvárium halakat. Ne legyünk szégyellősek válogatni. Sok bosszúságot előzhetünk meg azzal, hogy megfelelő akvárium boltot választunk.

Zavaros akvárium víz 
Ezzel valószínűleg már minden akvárium illetve akvarisztikával foglalkozó ember találkozott, akár hobbi, akár profi szinten. A cikkben igyekszünk kimerítő választ adni, hogy mitől zavarosodhat, illetve opálosodhat az akvárium vize.

Gömb akvárium 
Aki akváriumot szeretne, de csak kicsit, mert azzal kevesebb a gond, annak mindenféle képpen elkéne ezt olvasnia. Egy akvárium halnak nem mindegy, hogy milyen életteret biztosítunk. Ki szeretné egy 2x2-es szobában leélni az életét? Gondljunk arra, hogy egy élőlényt veszünk magunkhoz, akiről megfelelően kell gondoskodni, ha ez nem megy, válasszunk másik hobbit, ne az akváriumot.

Akváriumi halak etetése 
Az akvárium halak etetéséről is kell pár szót beszélnünk, hogyan tegyük azt változatossá, ezzel őrízzük meg akvárium halaink egészségét.

Száraz eleség
A halak etetésének egyik legkönnyebb módja a száraz tápozás. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű és mennyiségű akvárium hal tápot teszünk a vízbe. Cikkünkkel próbálunk mindenkit arra sarkalni, hogy nézzük meg az eleség összetételét, és úgy tegyük le voksunkat egy márka/termék mellett. Az ár bizony nagyon is számít. És amit az akvárium száraz tápon megspórolsz, annak hatványozott szorzatát fogod elkölteni a halak betegségeinek kezelésére, vagy pótlására. Az akvárium vizének kezeléséről és a felesleges plusz időről már nem is beszélve.

Élő/fagyasztott akvárium eleség 
Szerencsére már hazánkban is elég kó minőségű fagyasztott akvárium hal eleség kapható. Cikkünkben próbálunk osztályozni, hogy mit válasszunk, mit ne, és mire kell figyelni. Valamint, hogy ez miért is jó és szükséges az akvárium halainknak.

Akvárium vizének hőmérséklete 
Az akvárium vizének hőmérsékletének beállítása alap feladat, és az elsők közé tartozik. Van amivel megbírkozik az akvárium hal, elviseli, de nem szereti. Az akvárium vizének hőmérséklete nem ezek közé tartozik. Egy alapvető tól-ig határt érdemes szem előtt tartani.

Amit érdemes az akvárium fűtőkről
Előbbi cikkünkben az avkárium vizének hőmérsékletéről beszéltünk, ebben a cikkben pedig arról, hogy milyen akvárium fűtő berendezésekkel tudjuk azt megvalósítani.

Akvárium külső szűrőkről
A cikkben arról írunk, hogy mikor érdemes egy az akvárium belső szűrőknél drágább, de sokkal effektívebb akvárium külső szűrőbe fektetni pénzünket. Illetve mikor nem éri meg. Szerencsére egyre több, és jobb minőség közül választhatunk hazánkban is.

Vitorláshal 
Egy nagyon közkedvelt, de annál változatosabb akvárium halat szeretnénk bemutatni. Azon kívűl, hogy rengeteg külső megjelenésű vitorlás hal létezik, szeretnénk egy kicsit a viselkedéséről is beszélni.
Akvárium vizének lágyítása 
Számos akvárium hal, és akvárium növény igényli a lágy vizet. Hazánkban általában elmondható, hogy nagyon kemény a vezetékes víz. Bár a kedves vízműnek honlapján fel van általában tüntetve, hogy milyen minőségű és keménységű a vízük, ezt nem tudják mindig tartani. Mértem itthon már 26-os keménységű vizet, ami nagyon gáz. Úgyhogy a kis postunkban egy egyszerű, de nagyszerű módszert mutatunk be a vizek lágyítására.

Víztesztek 
Hogy hogyan és mivel lehet mérni az akvárium vizének sajátosságait, azt igyekszünk bemutatni az oldalon.

Akvárium alga
Aki akváriumokkal foglalkozik, azt tudja, hogy az akvárium alga nagyon bosszantó és makacs tud lenni. A postban leírjuk, hogy mire is kell figyelni, ha szeretnénk elkerülni az akvárium algával tartó csatározásokat.


 
 

I. Az akvárium, mint a lakás dísze
Egy jól elkészített akvárium legyen összhangban a szoba többi berendezésével, jól látható és könnyen kezelhető legyen. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az alkalmazott technikai eszközök hozzáférhetőek, egyszerűen tisztíthatók legyenek. A lakásban tartott édesvízi akváriumokat alapvetően négy típusra oszthatjuk:

holland típusú akváriumA holland típusú akváriumban halak alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Úgy néz ki, mint egy víz alatti kert, amelyet túlnövényesítettek. Ehhez nagy, legalább egy méter hosszú medence, jó és egyenletes megvilágítás szükséges. Az esztétikusan elrendezett növények látványa nyugtatja a szemet, és kellemes hangulatot kölcsönöz a szemlélőnek.
biotóp akváriumA biotóp akvárium egy miniatűr szeletkéje a természetnek. Összeillő hal- és növényegyüttes az eredeti élőhelynek megfelelően. A biotóp akvárium nem mindig készíthető el könnyen. Előfordul, hogy bizonyos területeken a növényzet igen gyér, fajszegény, vagy esetleg a halak nem mutatósak. Ebben az esetben a berendezéshez a növényeket vagy halakat a közeli területeknek megfelelően válasszuk ki!

paludáriumA paludárium az akvárium és a terrárium kombinációja. Vízrészből és az adott földrészre jellemző partszakaszból áll. A vízben halak vagy kétéltűek vízinövényekkel, a parton pedig mocsári és szárazföldi növények, esetleg hüllők élnek. A paludáriumot dekoratívabbá tehetjük broméliákkal és orchideákkal. Fenntartása gondos ápolást és igen sok munkát, valamint bonyolult technikai berendezéseket igényel. (Gondoljunk csak arra, hogy a növények levelein éjszakára nem maradhat víz, mert különben rövid idő alatt kirothadhat. Ezért egy külön ventillátor fújja le a párát, mint valami műszél. De ugyanakkor a kívánt páratartalomnak is meg kell lennie a növények megfelelő növekedéséhez.) Valószínű, hogy ezért találkozunk ritkán paludáriummal mint lakberendezési tárggyal.

vegyes akváriumA vegyes akvárium a leggyakrabban előforduló típus. Különböző fajú (szinte mindig trópusi eredetű) halak és növények együttese. Nem meghatározó szempont a fajok földrajzi előfordulása. Olyan halakat válogassunk össze, amelyek jól tűrik egymást, nem verekszenek, s hasonló életkörülményeket igényelnek (hőmérséklet, vízösszetétel, takarmányozás). Az akvárium mérete ebben az esetben a benne tartandó halak méretétől, illetve számától függ. Általánosságban: kisebb méretű halak esetében 5 liter űrtartalmat számítunk egy állatra, szellőzés, szűrés nélkül. Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb a fenntartása, sőt kevesebb munkát igényel. 


II. Halfajok szerinti akváriumtípusok
El kell dönteni, hogy a medencében milyen halakat szeretnénk majd tartani, mert már ez is meghatározza az akvárium méretét, formáját és berendezési tárgyait.

A pontylazacos akvárium akkor mutat jól, ha hosszúkás, lapos, amelyet alacsony növényekkel telepítünk be, és kisméretű szűrőt – esetleg talajszűrőt – választunk hozzá. Mivel többnyire csapathalakról van szó, a medence méretétől függően állítjuk össze a halakat. Egy 80-100 literes pontylazacos akváriumba 50-60 darab – 5-féle halból 10-12 db – halat tehetünk. Az ajánlott berendezési tárgyak különböző vasfák, gyökerek, valamint jávai moha. Lágyabb, 5-6 nk-s vízzel töltsük fel a medencét.

A márnás akváriumba olyan halakat tehetünk, amelyek egyébként csipkelődősek, gyors mozgásúak. Berendezésük – mivel nem növényevők – szépen növényesített akvárium lehet. Társíthatunk hozzájuk különféle dániókat és harcsákat.
A vízminőségre sem érzékenyek, a közepesen kemény (12-14 nk) semleges (7 pH) víz megfelel számukra.

A sügéres akváriumok sokfélék lehetnek:

A dél-amerikai törpesügérek 
általában békés természetű halak, amelyek más, kis testű hallal társíthatók. Medencéjük sose legyen nagyon világos, inkább kissé barnított vizű, sötét talajú. Növényként a Microsorium és a jávai moha ajánlható.

Az afrikai
 közepes, vagy nagy testű sügérek akváriuma többnyire sziklás búvóhelyekkel ellátott, viszonylag kevés növényt tartalmazó medence. A talaj legtöbbször finom sóder vagy homok. Természetesen ezek között is vannak olyan – békés – halak, amelyek egy szépen benövényezett akváriumban nem tesznek kárt.

A diszkoszok (bár ezek is sügérek) teljesen külön kategóriát képeznek. Akváriumukat berendezhetjük szépen kardfüvekkel, vékony homokréteggel az alján. De mindenképpen tudnunk kell, hogy ha betegség miatt kezelni kell a halakat, akkor ez az általánosan 28-30 C-on tartott halaknál további 4-5 C-os hőmérséklet-emelést jelent, amit kevés hal és növényfaj visel el, nem is beszélve az alkalmazott gyógyszerekről.

A vegyes akvárium berendezése is tetszőleges, természetesen figyelembe véve a benne lévő halfajok igényeit.

A harcsás akváriumban sok gyökér és búvóhely van, amiből következik, hogy halainkat – rejtőzködő életmódjuk miatt – nappal ritkán láthatjuk. Természetesen itt is vannak kivételek, hiszen a páncélosharcsák számos faja nappal is aktív (C. pygmaeus, C. hastatus, C. panda, C. sterbai). A növényeket célszerű ültetőedényekbe, cserepekbe tenni, mert a harcsák hamar kiturkálhatják őket.

Speciálisan berendezett akvárium szükséges néhány halfajnak. Ilyen például a gömbhalak akváriuma, amelyet kellő számú búvóhellyel kell ellátni, hogy halaink ne tépjék egymást. A csigasügérek medencéjében a homokos talajon több csigaházat helyezünk el, hogy a halak választhassanak közülük megfelelő búvó- és ikrázóhelyet.

A tenyésztőakváriumok általában nem látványosak, csupán a célnak kell megfelelniük.

szövegforrás: Korszerű haltartás Akvarisztika kezdőknek-haladóknak: Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba

Cikkek:
Lenyúlós akvárium boltok
Nem bírtam ki, hogy ne írjak pár szót arról, hogy hogyan próbálkoznak páran.

Akvárium hal hálók 
Ebben a cikkben igyekszünk mindent leírni, ami az akvárium hal hálóval kapcsolatos. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de érdemes erről beszélni egy kicsit. Az akvárium hal hálónak sem a mérete, sem a szemcsézettsége nem mindegy, hogy mekkora, illetve, hogy milyen sűrű.

Akvárium bolt kiválasztása 
Ebben a témában azt boncolgatjuk, hogy hol vegyük meg akvárium illetve akvárium tartozékokat, akvárium halakat. Ne legyünk szégyellősek válogatni. Sok bosszúságot előzhetünk meg azzal, hogy megfelelő akvárium boltot választunk.

Zavaros akvárium víz 
Ezzel valószínűleg már minden akvárium illetve akvarisztikával foglalkozó ember találkozott, akár hobbi, akár profi szinten. A cikkben igyekszünk kimerítő választ adni, hogy mitől zavarosodhat, illetve opálosodhat az akvárium vize.

Gömb akvárium 
Aki akváriumot szeretne, de csak kicsit, mert azzal kevesebb a gond, annak mindenféle képpen elkéne ezt olvasnia. Egy akvárium halnak nem mindegy, hogy milyen életteret biztosítunk. Ki szeretné egy 2x2-es szobában leélni az életét? Gondljunk arra, hogy egy élőlényt veszünk magunkhoz, akiről megfelelően kell gondoskodni, ha ez nem megy, válasszunk másik hobbit, ne az akváriumot.

Akváriumi halak etetése 
Az akvárium halak etetéséről is kell pár szót beszélnünk, hogyan tegyük azt változatossá, ezzel őrízzük meg akvárium halaink egészségét.

Száraz eleség
A halak etetésének egyik legkönnyebb módja a száraz tápozás. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű és mennyiségű akvárium hal tápot teszünk a vízbe. Cikkünkkel próbálunk mindenkit arra sarkalni, hogy nézzük meg az eleség összetételét, és úgy tegyük le voksunkat egy márka/termék mellett. Az ár bizony nagyon is számít. És amit az akvárium száraz tápon megspórolsz, annak hatványozott szorzatát fogod elkölteni a halak betegségeinek kezelésére, vagy pótlására. Az akvárium vizének kezeléséről és a felesleges plusz időről már nem is beszélve.

Élő/fagyasztott akvárium eleség 
Szerencsére már hazánkban is elég kó minőségű fagyasztott akvárium hal eleség kapható. Cikkünkben próbálunk osztályozni, hogy mit válasszunk, mit ne, és mire kell figyelni. Valamint, hogy ez miért is jó és szükséges az akvárium halainknak.

Akvárium vizének hőmérséklete 
Az akvárium vizének hőmérsékletének beállítása alap feladat, és az elsők közé tartozik. Van amivel megbírkozik az akvárium hal, elviseli, de nem szereti. Az akvárium vizének hőmérséklete nem ezek közé tartozik. Egy alapvető tól-ig határt érdemes szem előtt tartani.

Amit érdemes az akvárium fűtőkről
Előbbi cikkünkben az avkárium vizének hőmérsékletéről beszéltünk, ebben a cikkben pedig arról, hogy milyen akvárium fűtő berendezésekkel tudjuk azt megvalósítani.

Akvárium külső szűrőkről
A cikkben arról írunk, hogy mikor érdemes egy az akvárium belső szűrőknél drágább, de sokkal effektívebb akvárium külső szűrőbe fektetni pénzünket. Illetve mikor nem éri meg. Szerencsére egyre több, és jobb minőség közül választhatunk hazánkban is.

Vitorláshal 
Egy nagyon közkedvelt, de annál változatosabb akvárium halat szeretnénk bemutatni. Azon kívűl, hogy rengeteg külső megjelenésű vitorlás hal létezik, szeretnénk egy kicsit a viselkedéséről is beszélni.
Akvárium vizének lágyítása 
Számos akvárium hal, és akvárium növény igényli a lágy vizet. Hazánkban általában elmondható, hogy nagyon kemény a vezetékes víz. Bár a kedves vízműnek honlapján fel van általában tüntetve, hogy milyen minőségű és keménységű a vízük, ezt nem tudják mindig tartani. Mértem itthon már 26-os keménységű vizet, ami nagyon gáz. Úgyhogy a kis postunkban egy egyszerű, de nagyszerű módszert mutatunk be a vizek lágyítására.

Víztesztek 
Hogy hogyan és mivel lehet mérni az akvárium vizének sajátosságait, azt igyekszünk bemutatni az oldalon.

Akvárium alga
Aki akváriumokkal foglalkozik, azt tudja, hogy az akvárium alga nagyon bosszantó és makacs tud lenni. A postban leírjuk, hogy mire is kell figyelni, ha szeretnénk elkerülni az akvárium algával tartó csatározásokat.


 
 

I. Az akvárium, mint a lakás dísze
Egy jól elkészített akvárium legyen összhangban a szoba többi berendezésével, jól látható és könnyen kezelhető legyen. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az alkalmazott technikai eszközök hozzáférhetőek, egyszerűen tisztíthatók legyenek. A lakásban tartott édesvízi akváriumokat alapvetően négy típusra oszthatjuk:

holland típusú akváriumA holland típusú akváriumban halak alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Úgy néz ki, mint egy víz alatti kert, amelyet túlnövényesítettek. Ehhez nagy, legalább egy méter hosszú medence, jó és egyenletes megvilágítás szükséges. Az esztétikusan elrendezett növények látványa nyugtatja a szemet, és kellemes hangulatot kölcsönöz a szemlélőnek.
biotóp akváriumA biotóp akvárium egy miniatűr szeletkéje a természetnek. Összeillő hal- és növényegyüttes az eredeti élőhelynek megfelelően. A biotóp akvárium nem mindig készíthető el könnyen. Előfordul, hogy bizonyos területeken a növényzet igen gyér, fajszegény, vagy esetleg a halak nem mutatósak. Ebben az esetben a berendezéshez a növényeket vagy halakat a közeli területeknek megfelelően válasszuk ki!

paludáriumA paludárium az akvárium és a terrárium kombinációja. Vízrészből és az adott földrészre jellemző partszakaszból áll. A vízben halak vagy kétéltűek vízinövényekkel, a parton pedig mocsári és szárazföldi növények, esetleg hüllők élnek. A paludáriumot dekoratívabbá tehetjük broméliákkal és orchideákkal. Fenntartása gondos ápolást és igen sok munkát, valamint bonyolult technikai berendezéseket igényel. (Gondoljunk csak arra, hogy a növények levelein éjszakára nem maradhat víz, mert különben rövid idő alatt kirothadhat. Ezért egy külön ventillátor fújja le a párát, mint valami műszél. De ugyanakkor a kívánt páratartalomnak is meg kell lennie a növények megfelelő növekedéséhez.) Valószínű, hogy ezért találkozunk ritkán paludáriummal mint lakberendezési tárggyal.

vegyes akváriumA vegyes akvárium a leggyakrabban előforduló típus. Különböző fajú (szinte mindig trópusi eredetű) halak és növények együttese. Nem meghatározó szempont a fajok földrajzi előfordulása. Olyan halakat válogassunk össze, amelyek jól tűrik egymást, nem verekszenek, s hasonló életkörülményeket igényelnek (hőmérséklet, vízösszetétel, takarmányozás). Az akvárium mérete ebben az esetben a benne tartandó halak méretétől, illetve számától függ. Általánosságban: kisebb méretű halak esetében 5 liter űrtartalmat számítunk egy állatra, szellőzés, szűrés nélkül. Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb a fenntartása, sőt kevesebb munkát igényel. 


II. Halfajok szerinti akváriumtípusok
El kell dönteni, hogy a medencében milyen halakat szeretnénk majd tartani, mert már ez is meghatározza az akvárium méretét, formáját és berendezési tárgyait.

A pontylazacos akvárium akkor mutat jól, ha hosszúkás, lapos, amelyet alacsony növényekkel telepítünk be, és kisméretű szűrőt – esetleg talajszűrőt – választunk hozzá. Mivel többnyire csapathalakról van szó, a medence méretétől függően állítjuk össze a halakat. Egy 80-100 literes pontylazacos akváriumba 50-60 darab – 5-féle halból 10-12 db – halat tehetünk. Az ajánlott berendezési tárgyak különböző vasfák, gyökerek, valamint jávai moha. Lágyabb, 5-6 nk-s vízzel töltsük fel a medencét.

A márnás akváriumba olyan halakat tehetünk, amelyek egyébként csipkelődősek, gyors mozgásúak. Berendezésük – mivel nem növényevők – szépen növényesített akvárium lehet. Társíthatunk hozzájuk különféle dániókat és harcsákat.
A vízminőségre sem érzékenyek, a közepesen kemény (12-14 nk) semleges (7 pH) víz megfelel számukra.

A sügéres akváriumok sokfélék lehetnek:

A dél-amerikai törpesügérek 
általában békés természetű halak, amelyek más, kis testű hallal társíthatók. Medencéjük sose legyen nagyon világos, inkább kissé barnított vizű, sötét talajú. Növényként a Microsorium és a jávai moha ajánlható.

Az afrikai
 közepes, vagy nagy testű sügérek akváriuma többnyire sziklás búvóhelyekkel ellátott, viszonylag kevés növényt tartalmazó medence. A talaj legtöbbször finom sóder vagy homok. Természetesen ezek között is vannak olyan – békés – halak, amelyek egy szépen benövényezett akváriumban nem tesznek kárt.

A diszkoszok (bár ezek is sügérek) teljesen külön kategóriát képeznek. Akváriumukat berendezhetjük szépen kardfüvekkel, vékony homokréteggel az alján. De mindenképpen tudnunk kell, hogy ha betegség miatt kezelni kell a halakat, akkor ez az általánosan 28-30 C-on tartott halaknál további 4-5 C-os hőmérséklet-emelést jelent, amit kevés hal és növényfaj visel el, nem is beszélve az alkalmazott gyógyszerekről.

A vegyes akvárium berendezése is tetszőleges, természetesen figyelembe véve a benne lévő halfajok igényeit.

A harcsás akváriumban sok gyökér és búvóhely van, amiből következik, hogy halainkat – rejtőzködő életmódjuk miatt – nappal ritkán láthatjuk. Természetesen itt is vannak kivételek, hiszen a páncélosharcsák számos faja nappal is aktív (C. pygmaeus, C. hastatus, C. panda, C. sterbai). A növényeket célszerű ültetőedényekbe, cserepekbe tenni, mert a harcsák hamar kiturkálhatják őket.

Speciálisan berendezett akvárium szükséges néhány halfajnak. Ilyen például a gömbhalak akváriuma, amelyet kellő számú búvóhellyel kell ellátni, hogy halaink ne tépjék egymást. A csigasügérek medencéjében a homokos talajon több csigaházat helyezünk el, hogy a halak választhassanak közülük megfelelő búvó- és ikrázóhelyet.

A tenyésztőakváriumok általában nem látványosak, csupán a célnak kell megfelelniük.

szövegforrás: Korszerű haltartás Akvarisztika kezdőknek-haladóknak: Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba

Cikkek:
Lenyúlós akvárium boltok
Nem bírtam ki, hogy ne írjak pár szót arról, hogy hogyan próbálkoznak páran.

Akvárium hal hálók 
Ebben a cikkben igyekszünk mindent leírni, ami az akvárium hal hálóval kapcsolatos. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de érdemes erről beszélni egy kicsit. Az akvárium hal hálónak sem a mérete, sem a szemcsézettsége nem mindegy, hogy mekkora, illetve, hogy milyen sűrű.

Akvárium bolt kiválasztása 
Ebben a témában azt boncolgatjuk, hogy hol vegyük meg akvárium illetve akvárium tartozékokat, akvárium halakat. Ne legyünk szégyellősek válogatni. Sok bosszúságot előzhetünk meg azzal, hogy megfelelő akvárium boltot választunk.

Zavaros akvárium víz 
Ezzel valószínűleg már minden akvárium illetve akvarisztikával foglalkozó ember találkozott, akár hobbi, akár profi szinten. A cikkben igyekszünk kimerítő választ adni, hogy mitől zavarosodhat, illetve opálosodhat az akvárium vize.

Gömb akvárium 
Aki akváriumot szeretne, de csak kicsit, mert azzal kevesebb a gond, annak mindenféle képpen elkéne ezt olvasnia. Egy akvárium halnak nem mindegy, hogy milyen életteret biztosítunk. Ki szeretné egy 2x2-es szobában leélni az életét? Gondljunk arra, hogy egy élőlényt veszünk magunkhoz, akiről megfelelően kell gondoskodni, ha ez nem megy, válasszunk másik hobbit, ne az akváriumot.

Akváriumi halak etetése 
Az akvárium halak etetéséről is kell pár szót beszélnünk, hogyan tegyük azt változatossá, ezzel őrízzük meg akvárium halaink egészségét.

Száraz eleség
A halak etetésének egyik legkönnyebb módja a száraz tápozás. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű és mennyiségű akvárium hal tápot teszünk a vízbe. Cikkünkkel próbálunk mindenkit arra sarkalni, hogy nézzük meg az eleség összetételét, és úgy tegyük le voksunkat egy márka/termék mellett. Az ár bizony nagyon is számít. És amit az akvárium száraz tápon megspórolsz, annak hatványozott szorzatát fogod elkölteni a halak betegségeinek kezelésére, vagy pótlására. Az akvárium vizének kezeléséről és a felesleges plusz időről már nem is beszélve.

Élő/fagyasztott akvárium eleség 
Szerencsére már hazánkban is elég kó minőségű fagyasztott akvárium hal eleség kapható. Cikkünkben próbálunk osztályozni, hogy mit válasszunk, mit ne, és mire kell figyelni. Valamint, hogy ez miért is jó és szükséges az akvárium halainknak.

Akvárium vizének hőmérséklete 
Az akvárium vizének hőmérsékletének beállítása alap feladat, és az elsők közé tartozik. Van amivel megbírkozik az akvárium hal, elviseli, de nem szereti. Az akvárium vizének hőmérséklete nem ezek közé tartozik. Egy alapvető tól-ig határt érdemes szem előtt tartani.

Amit érdemes az akvárium fűtőkről
Előbbi cikkünkben az avkárium vizének hőmérsékletéről beszéltünk, ebben a cikkben pedig arról, hogy milyen akvárium fűtő berendezésekkel tudjuk azt megvalósítani.

Akvárium külső szűrőkről
A cikkben arról írunk, hogy mikor érdemes egy az akvárium belső szűrőknél drágább, de sokkal effektívebb akvárium külső szűrőbe fektetni pénzünket. Illetve mikor nem éri meg. Szerencsére egyre több, és jobb minőség közül választhatunk hazánkban is.

Vitorláshal 
Egy nagyon közkedvelt, de annál változatosabb akvárium halat szeretnénk bemutatni. Azon kívűl, hogy rengeteg külső megjelenésű vitorlás hal létezik, szeretnénk egy kicsit a viselkedéséről is beszélni.
Akvárium vizének lágyítása 
Számos akvárium hal, és akvárium növény igényli a lágy vizet. Hazánkban általában elmondható, hogy nagyon kemény a vezetékes víz. Bár a kedves vízműnek honlapján fel van általában tüntetve, hogy milyen minőségű és keménységű a vízük, ezt nem tudják mindig tartani. Mértem itthon már 26-os keménységű vizet, ami nagyon gáz. Úgyhogy a kis postunkban egy egyszerű, de nagyszerű módszert mutatunk be a vizek lágyítására.

Víztesztek 
Hogy hogyan és mivel lehet mérni az akvárium vizének sajátosságait, azt igyekszünk bemutatni az oldalon.

Akvárium alga
Aki akváriumokkal foglalkozik, azt tudja, hogy az akvárium alga nagyon bosszantó és makacs tud lenni. A postban leírjuk, hogy mire is kell figyelni, ha szeretnénk elkerülni az akvárium algával tartó csatározásokat.


 
 

I. Az akvárium, mint a lakás dísze
Egy jól elkészített akvárium legyen összhangban a szoba többi berendezésével, jól látható és könnyen kezelhető legyen. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az alkalmazott technikai eszközök hozzáférhetőek, egyszerűen tisztíthatók legyenek. A lakásban tartott édesvízi akváriumokat alapvetően négy típusra oszthatjuk:

holland típusú akváriumA holland típusú akváriumban halak alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Úgy néz ki, mint egy víz alatti kert, amelyet túlnövényesítettek. Ehhez nagy, legalább egy méter hosszú medence, jó és egyenletes megvilágítás szükséges. Az esztétikusan elrendezett növények látványa nyugtatja a szemet, és kellemes hangulatot kölcsönöz a szemlélőnek.
biotóp akváriumA biotóp akvárium egy miniatűr szeletkéje a természetnek. Összeillő hal- és növényegyüttes az eredeti élőhelynek megfelelően. A biotóp akvárium nem mindig készíthető el könnyen. Előfordul, hogy bizonyos területeken a növényzet igen gyér, fajszegény, vagy esetleg a halak nem mutatósak. Ebben az esetben a berendezéshez a növényeket vagy halakat a közeli területeknek megfelelően válasszuk ki!

paludáriumA paludárium az akvárium és a terrárium kombinációja. Vízrészből és az adott földrészre jellemző partszakaszból áll. A vízben halak vagy kétéltűek vízinövényekkel, a parton pedig mocsári és szárazföldi növények, esetleg hüllők élnek. A paludáriumot dekoratívabbá tehetjük broméliákkal és orchideákkal. Fenntartása gondos ápolást és igen sok munkát, valamint bonyolult technikai berendezéseket igényel. (Gondoljunk csak arra, hogy a növények levelein éjszakára nem maradhat víz, mert különben rövid idő alatt kirothadhat. Ezért egy külön ventillátor fújja le a párát, mint valami műszél. De ugyanakkor a kívánt páratartalomnak is meg kell lennie a növények megfelelő növekedéséhez.) Valószínű, hogy ezért találkozunk ritkán paludáriummal mint lakberendezési tárggyal.

vegyes akváriumA vegyes akvárium a leggyakrabban előforduló típus. Különböző fajú (szinte mindig trópusi eredetű) halak és növények együttese. Nem meghatározó szempont a fajok földrajzi előfordulása. Olyan halakat válogassunk össze, amelyek jól tűrik egymást, nem verekszenek, s hasonló életkörülményeket igényelnek (hőmérséklet, vízösszetétel, takarmányozás). Az akvárium mérete ebben az esetben a benne tartandó halak méretétől, illetve számától függ. Általánosságban: kisebb méretű halak esetében 5 liter űrtartalmat számítunk egy állatra, szellőzés, szűrés nélkül. Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb a fenntartása, sőt kevesebb munkát igényel. 


II. Halfajok szerinti akváriumtípusok
El kell dönteni, hogy a medencében milyen halakat szeretnénk majd tartani, mert már ez is meghatározza az akvárium méretét, formáját és berendezési tárgyait.

A pontylazacos akvárium akkor mutat jól, ha hosszúkás, lapos, amelyet alacsony növényekkel telepítünk be, és kisméretű szűrőt – esetleg talajszűrőt – választunk hozzá. Mivel többnyire csapathalakról van szó, a medence méretétől függően állítjuk össze a halakat. Egy 80-100 literes pontylazacos akváriumba 50-60 darab – 5-féle halból 10-12 db – halat tehetünk. Az ajánlott berendezési tárgyak különböző vasfák, gyökerek, valamint jávai moha. Lágyabb, 5-6 nk-s vízzel töltsük fel a medencét.

A márnás akváriumba olyan halakat tehetünk, amelyek egyébként csipkelődősek, gyors mozgásúak. Berendezésük – mivel nem növényevők – szépen növényesített akvárium lehet. Társíthatunk hozzájuk különféle dániókat és harcsákat.
A vízminőségre sem érzékenyek, a közepesen kemény (12-14 nk) semleges (7 pH) víz megfelel számukra.

A sügéres akváriumok sokfélék lehetnek:

A dél-amerikai törpesügérek 
általában békés természetű halak, amelyek más, kis testű hallal társíthatók. Medencéjük sose legyen nagyon világos, inkább kissé barnított vizű, sötét talajú. Növényként a Microsorium és a jávai moha ajánlható.

Az afrikai
 közepes, vagy nagy testű sügérek akváriuma többnyire sziklás búvóhelyekkel ellátott, viszonylag kevés növényt tartalmazó medence. A talaj legtöbbször finom sóder vagy homok. Természetesen ezek között is vannak olyan – békés – halak, amelyek egy szépen benövényezett akváriumban nem tesznek kárt.

A diszkoszok (bár ezek is sügérek) teljesen külön kategóriát képeznek. Akváriumukat berendezhetjük szépen kardfüvekkel, vékony homokréteggel az alján. De mindenképpen tudnunk kell, hogy ha betegség miatt kezelni kell a halakat, akkor ez az általánosan 28-30 C-on tartott halaknál további 4-5 C-os hőmérséklet-emelést jelent, amit kevés hal és növényfaj visel el, nem is beszélve az alkalmazott gyógyszerekről.

A vegyes akvárium berendezése is tetszőleges, természetesen figyelembe véve a benne lévő halfajok igényeit.

A harcsás akváriumban sok gyökér és búvóhely van, amiből következik, hogy halainkat – rejtőzködő életmódjuk miatt – nappal ritkán láthatjuk. Természetesen itt is vannak kivételek, hiszen a páncélosharcsák számos faja nappal is aktív (C. pygmaeus, C. hastatus, C. panda, C. sterbai). A növényeket célszerű ültetőedényekbe, cserepekbe tenni, mert a harcsák hamar kiturkálhatják őket.

Speciálisan berendezett akvárium szükséges néhány halfajnak. Ilyen például a gömbhalak akváriuma, amelyet kellő számú búvóhellyel kell ellátni, hogy halaink ne tépjék egymást. A csigasügérek medencéjében a homokos talajon több csigaházat helyezünk el, hogy a halak választhassanak közülük megfelelő búvó- és ikrázóhelyet.

A tenyésztőakváriumok általában nem látványosak, csupán a célnak kell megfelelniük.

szövegforrás: Korszerű haltartás Akvarisztika kezdőknek-haladóknak: Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba

Cikkek:
Lenyúlós akvárium boltok
Nem bírtam ki, hogy ne írjak pár szót arról, hogy hogyan próbálkoznak páran.

Akvárium hal hálók 
Ebben a cikkben igyekszünk mindent leírni, ami az akvárium hal hálóval kapcsolatos. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de érdemes erről beszélni egy kicsit. Az akvárium hal hálónak sem a mérete, sem a szemcsézettsége nem mindegy, hogy mekkora, illetve, hogy milyen sűrű.

Akvárium bolt kiválasztása 
Ebben a témában azt boncolgatjuk, hogy hol vegyük meg akvárium illetve akvárium tartozékokat, akvárium halakat. Ne legyünk szégyellősek válogatni. Sok bosszúságot előzhetünk meg azzal, hogy megfelelő akvárium boltot választunk.

Zavaros akvárium víz 
Ezzel valószínűleg már minden akvárium illetve akvarisztikával foglalkozó ember találkozott, akár hobbi, akár profi szinten. A cikkben igyekszünk kimerítő választ adni, hogy mitől zavarosodhat, illetve opálosodhat az akvárium vize.

Gömb akvárium 
Aki akváriumot szeretne, de csak kicsit, mert azzal kevesebb a gond, annak mindenféle képpen elkéne ezt olvasnia. Egy akvárium halnak nem mindegy, hogy milyen életteret biztosítunk. Ki szeretné egy 2x2-es szobában leélni az életét? Gondljunk arra, hogy egy élőlényt veszünk magunkhoz, akiről megfelelően kell gondoskodni, ha ez nem megy, válasszunk másik hobbit, ne az akváriumot.

Akváriumi halak etetése 
Az akvárium halak etetéséről is kell pár szót beszélnünk, hogyan tegyük azt változatossá, ezzel őrízzük meg akvárium halaink egészségét.

Száraz eleség
A halak etetésének egyik legkönnyebb módja a száraz tápozás. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű és mennyiségű akvárium hal tápot teszünk a vízbe. Cikkünkkel próbálunk mindenkit arra sarkalni, hogy nézzük meg az eleség összetételét, és úgy tegyük le voksunkat egy márka/termék mellett. Az ár bizony nagyon is számít. És amit az akvárium száraz tápon megspórolsz, annak hatványozott szorzatát fogod elkölteni a halak betegségeinek kezelésére, vagy pótlására. Az akvárium vizének kezeléséről és a felesleges plusz időről már nem is beszélve.

Élő/fagyasztott akvárium eleség 
Szerencsére már hazánkban is elég kó minőségű fagyasztott akvárium hal eleség kapható. Cikkünkben próbálunk osztályozni, hogy mit válasszunk, mit ne, és mire kell figyelni. Valamint, hogy ez miért is jó és szükséges az akvárium halainknak.

Akvárium vizének hőmérséklete 
Az akvárium vizének hőmérsékletének beállítása alap feladat, és az elsők közé tartozik. Van amivel megbírkozik az akvárium hal, elviseli, de nem szereti. Az akvárium vizének hőmérséklete nem ezek közé tartozik. Egy alapvető tól-ig határt érdemes szem előtt tartani.

Amit érdemes az akvárium fűtőkről
Előbbi cikkünkben az avkárium vizének hőmérsékletéről beszéltünk, ebben a cikkben pedig arról, hogy milyen akvárium fűtő berendezésekkel tudjuk azt megvalósítani.

Akvárium külső szűrőkről
A cikkben arról írunk, hogy mikor érdemes egy az akvárium belső szűrőknél drágább, de sokkal effektívebb akvárium külső szűrőbe fektetni pénzünket. Illetve mikor nem éri meg. Szerencsére egyre több, és jobb minőség közül választhatunk hazánkban is.

Vitorláshal 
Egy nagyon közkedvelt, de annál változatosabb akvárium halat szeretnénk bemutatni. Azon kívűl, hogy rengeteg külső megjelenésű vitorlás hal létezik, szeretnénk egy kicsit a viselkedéséről is beszélni.
Akvárium vizének lágyítása 
Számos akvárium hal, és akvárium növény igényli a lágy vizet. Hazánkban általában elmondható, hogy nagyon kemény a vezetékes víz. Bár a kedves vízműnek honlapján fel van általában tüntetve, hogy milyen minőségű és keménységű a vízük, ezt nem tudják mindig tartani. Mértem itthon már 26-os keménységű vizet, ami nagyon gáz. Úgyhogy a kis postunkban egy egyszerű, de nagyszerű módszert mutatunk be a vizek lágyítására.

Víztesztek 
Hogy hogyan és mivel lehet mérni az akvárium vizének sajátosságait, azt igyekszünk bemutatni az oldalon.

Akvárium alga
Aki akváriumokkal foglalkozik, azt tudja, hogy az akvárium alga nagyon bosszantó és makacs tud lenni. A postban leírjuk, hogy mire is kell figyelni, ha szeretnénk elkerülni az akvárium algával tartó csatározásokat.


 
 

I. Az akvárium, mint a lakás dísze
Egy jól elkészített akvárium legyen összhangban a szoba többi berendezésével, jól látható és könnyen kezelhető legyen. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az alkalmazott technikai eszközök hozzáférhetőek, egyszerűen tisztíthatók legyenek. A lakásban tartott édesvízi akváriumokat alapvetően négy típusra oszthatjuk:

holland típusú akváriumA holland típusú akváriumban halak alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Úgy néz ki, mint egy víz alatti kert, amelyet túlnövényesítettek. Ehhez nagy, legalább egy méter hosszú medence, jó és egyenletes megvilágítás szükséges. Az esztétikusan elrendezett növények látványa nyugtatja a szemet, és kellemes hangulatot kölcsönöz a szemlélőnek.
biotóp akváriumA biotóp akvárium egy miniatűr szeletkéje a természetnek. Összeillő hal- és növényegyüttes az eredeti élőhelynek megfelelően. A biotóp akvárium nem mindig készíthető el könnyen. Előfordul, hogy bizonyos területeken a növényzet igen gyér, fajszegény, vagy esetleg a halak nem mutatósak. Ebben az esetben a berendezéshez a növényeket vagy halakat a közeli területeknek megfelelően válasszuk ki!

paludáriumA paludárium az akvárium és a terrárium kombinációja. Vízrészből és az adott földrészre jellemző partszakaszból áll. A vízben halak vagy kétéltűek vízinövényekkel, a parton pedig mocsári és szárazföldi növények, esetleg hüllők élnek. A paludáriumot dekoratívabbá tehetjük broméliákkal és orchideákkal. Fenntartása gondos ápolást és igen sok munkát, valamint bonyolult technikai berendezéseket igényel. (Gondoljunk csak arra, hogy a növények levelein éjszakára nem maradhat víz, mert különben rövid idő alatt kirothadhat. Ezért egy külön ventillátor fújja le a párát, mint valami műszél. De ugyanakkor a kívánt páratartalomnak is meg kell lennie a növények megfelelő növekedéséhez.) Valószínű, hogy ezért találkozunk ritkán paludáriummal mint lakberendezési tárggyal.

vegyes akváriumA vegyes akvárium a leggyakrabban előforduló típus. Különböző fajú (szinte mindig trópusi eredetű) halak és növények együttese. Nem meghatározó szempont a fajok földrajzi előfordulása. Olyan halakat válogassunk össze, amelyek jól tűrik egymást, nem verekszenek, s hasonló életkörülményeket igényelnek (hőmérséklet, vízösszetétel, takarmányozás). Az akvárium mérete ebben az esetben a benne tartandó halak méretétől, illetve számától függ. Általánosságban: kisebb méretű halak esetében 5 liter űrtartalmat számítunk egy állatra, szellőzés, szűrés nélkül. Minél nagyobb egy akvárium, annál könnyebb a fenntartása, sőt kevesebb munkát igényel. 


II. Halfajok szerinti akváriumtípusok
El kell dönteni, hogy a medencében milyen halakat szeretnénk majd tartani, mert már ez is meghatározza az akvárium méretét, formáját és berendezési tárgyait.

A pontylazacos akvárium akkor mutat jól, ha hosszúkás, lapos, amelyet alacsony növényekkel telepítünk be, és kisméretű szűrőt – esetleg talajszűrőt – választunk hozzá. Mivel többnyire csapathalakról van szó, a medence méretétől függően állítjuk össze a halakat. Egy 80-100 literes pontylazacos akváriumba 50-60 darab – 5-féle halból 10-12 db – halat tehetünk. Az ajánlott berendezési tárgyak különböző vasfák, gyökerek, valamint jávai moha. Lágyabb, 5-6 nk-s vízzel töltsük fel a medencét.

A márnás akváriumba olyan halakat tehetünk, amelyek egyébként csipkelődősek, gyors mozgásúak. Berendezésük – mivel nem növényevők – szépen növényesített akvárium lehet. Társíthatunk hozzájuk különféle dániókat és harcsákat.
A vízminőségre sem érzékenyek, a közepesen kemény (12-14 nk) semleges (7 pH) víz megfelel számukra.

A sügéres akváriumok sokfélék lehetnek:

A dél-amerikai törpesügérek 
általában békés természetű halak, amelyek más, kis testű hallal társíthatók. Medencéjük sose legyen nagyon világos, inkább kissé barnított vizű, sötét talajú. Növényként a Microsorium és a jávai moha ajánlható.

Az afrikai
 közepes, vagy nagy testű sügérek akváriuma többnyire sziklás búvóhelyekkel ellátott, viszonylag kevés növényt tartalmazó medence. A talaj legtöbbször finom sóder vagy homok. Természetesen ezek között is vannak olyan – békés – halak, amelyek egy szépen benövényezett akváriumban nem tesznek kárt.

A diszkoszok (bár ezek is sügérek) teljesen külön kategóriát képeznek. Akváriumukat berendezhetjük szépen kardfüvekkel, vékony homokréteggel az alján. De mindenképpen tudnunk kell, hogy ha betegség miatt kezelni kell a halakat, akkor ez az általánosan 28-30 C-on tartott halaknál további 4-5 C-os hőmérséklet-emelést jelent, amit kevés hal és növényfaj visel el, nem is beszélve az alkalmazott gyógyszerekről.

A vegyes akvárium berendezése is tetszőleges, természetesen figyelembe véve a benne lévő halfajok igényeit.

A harcsás akváriumban sok gyökér és búvóhely van, amiből következik, hogy halainkat – rejtőzködő életmódjuk miatt – nappal ritkán láthatjuk. Természetesen itt is vannak kivételek, hiszen a páncélosharcsák számos faja nappal is aktív (C. pygmaeus, C. hastatus, C. panda, C. sterbai). A növényeket célszerű ültetőedényekbe, cserepekbe tenni, mert a harcsák hamar kiturkálhatják őket.

Speciálisan berendezett akvárium szükséges néhány halfajnak. Ilyen például a gömbhalak akváriuma, amelyet kellő számú búvóhellyel kell ellátni, hogy halaink ne tépjék egymást. A csigasügérek medencéjében a homokos talajon több csigaházat helyezünk el, hogy a halak választhassanak közülük megfelelő búvó- és ikrázóhelyet.

A tenyésztőakváriumok általában nem látványosak, csupán a célnak kell megfelelniük.

szövegforrás: Korszerű haltartás Akvarisztika kezdőknek-haladóknak: Pasaréti Gyula, Pethő Pál Zoltán, Illyés Csaba

Cikkek:
Lenyúlós akvárium boltok
Nem bírtam ki, hogy ne írjak pár szót arról, hogy hogyan próbálkoznak páran.

Akvárium hal hálók 
Ebben a cikkben igyekszünk mindent leírni, ami az akvárium hal hálóval kapcsolatos. Lehet, hogy elsőre furán hangzik, de érdemes erről beszélni egy kicsit. Az akvárium hal hálónak sem a mérete, sem a szemcsézettsége nem mindegy, hogy mekkora, illetve, hogy milyen sűrű.

Akvárium bolt kiválasztása 
Ebben a témában azt boncolgatjuk, hogy hol vegyük meg akvárium illetve akvárium tartozékokat, akvárium halakat. Ne legyünk szégyellősek válogatni. Sok bosszúságot előzhetünk meg azzal, hogy megfelelő akvárium boltot választunk.

Zavaros akvárium víz 
Ezzel valószínűleg már minden akvárium illetve akvarisztikával foglalkozó ember találkozott, akár hobbi, akár profi szinten. A cikkben igyekszünk kimerítő választ adni, hogy mitől zavarosodhat, illetve opálosodhat az akvárium vize.

Gömb akvárium 
Aki akváriumot szeretne, de csak kicsit, mert azzal kevesebb a gond, annak mindenféle képpen elkéne ezt olvasnia. Egy akvárium halnak nem mindegy, hogy milyen életteret biztosítunk. Ki szeretné egy 2x2-es szobában leélni az életét? Gondljunk arra, hogy egy élőlényt veszünk magunkhoz, akiről megfelelően kell gondoskodni, ha ez nem megy, válasszunk másik hobbit, ne az akváriumot.

Akváriumi halak etetése 
Az akvárium halak etetéséről is kell pár szót beszélnünk, hogyan tegyük azt változatossá, ezzel őrízzük meg akvárium halaink egészségét.

Száraz eleség
A halak etetésének egyik legkönnyebb módja a száraz tápozás. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű és mennyiségű akvárium hal tápot teszünk a vízbe. Cikkünkkel próbálunk mindenkit arra sarkalni, hogy nézzük meg az eleség összetételét, és úgy tegyük le voksunkat egy márka/termék mellett. Az ár bizony nagyon is számít. És amit az akvárium száraz tápon megspórolsz, annak hatványozott szorzatát fogod elkölteni a halak betegségeinek kezelésére, vagy pótlására. Az akvárium vizének kezeléséről és a felesleges plusz időről már nem is beszélve.

Élő/fagyasztott akvárium eleség 
Szerencsére már hazánkban is elég kó minőségű fagyasztott akvárium hal eleség kapható. Cikkünkben próbálunk osztályozni, hogy mit válasszunk, mit ne, és mire kell figyelni. Valamint, hogy ez miért is jó és szükséges az akvárium halainknak.

Akvárium vizének hőmérséklete 
Az akvárium vizének hőmérsékletének beállítása alap feladat, és az elsők közé tartozik. Van amivel megbírkozik az akvárium hal, elviseli, de nem szereti. Az akvárium vizének hőmérséklete nem ezek közé tartozik. Egy alapvető tól-ig határt érdemes szem előtt tartani.

Amit érdemes az akvárium fűtőkről
Előbbi cikkünkben az avkárium vizének hőmérsékletéről beszéltünk, ebben a cikkben pedig arról, hogy milyen akvárium fűtő berendezésekkel tudjuk azt megvalósítani.

Akvárium külső szűrőkről
A cikkben arról írunk, hogy mikor érdemes egy az akvárium belső szűrőknél drágább, de sokkal effektívebb akvárium külső szűrőbe fektetni pénzünket. Illetve mikor nem éri meg. Szerencsére egyre több, és jobb minőség közül választhatunk hazánkban is.

Vitorláshal 
Egy nagyon közkedvelt, de annál változatosabb akvárium halat szeretnénk bemutatni. Azon kívűl, hogy rengeteg külső megjelenésű vitorlás hal létezik, szeretnénk egy kicsit a viselkedéséről is beszélni.
Akvárium vizének lágyítása 
Számos akvárium hal, és akvárium növény igényli a lágy vizet. Hazánkban általában elmondható, hogy nagyon kemény a vezetékes víz. Bár a kedves vízműnek honlapján fel van általában tüntetve, hogy milyen minőségű és keménységű a vízük, ezt nem tudják mindig tartani. Mértem itthon már 26-os keménységű vizet, ami nagyon gáz. Úgyhogy a kis postunkban egy egyszerű, de nagyszerű módszert mutatunk be a vizek lágyítására.

Víztesztek 
Hogy hogyan és mivel lehet mérni az akvárium vizének sajátosságait, azt igyekszünk bemutatni az oldalon.

Akvárium alga
Aki akváriumokkal foglalkozik, azt tudja, hogy az akvárium alga nagyon bosszantó és makacs tud lenni. A postban leírjuk, hogy mire is kell figyelni, ha szeretnénk elkerülni az akvárium algával tartó csatározásokat.


 
 

I. Az akvárium, mint a lakás dísze
Egy jól elkészített akvárium legyen összhangban a szoba többi berendezésével, jól látható és könnyen kezelhető legyen. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az alkalmazott technikai eszközök hozzáférhetőek, egyszerűen tisztíthatók legyenek. A lakásban tartott édesvízi akváriumokat alapvetően négy típusra oszthatjuk:

holland típusú akváriumA holland típusú akváriumban halak alig vannak, vagy egyáltalán nincsenek. Úgy néz ki, mint egy víz alatti kert, amelyet túlnövényesítettek. Ehhez nagy, legalább egy méter hosszú medence, jó és egyenletes megvilágítás szükséges. Az esztétikusan elrendezett növények látványa nyugtatja a szemet, és kellemes hangulatot kölcsönöz a szemlélőnek.
biotóp akvárium-&
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Algo Similar Al Viagra Ellbaks

(Ellgoargy, 2019.10.04 21:52)

Propecia Spain Disfuncion Erectil Antabuse Buy Online Chipper <a href=http://leviplus.com>100 mg levitra</a> Permixon O Propecia

Pongy chief blood press symptoms

(APooneekalay, 2018.10.11 12:45)

Poids est comment robuste votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre determination bat, il pompe le sang par vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-10mg/

What causes extreme blood pressure

(APooneekalay, 2018.09.27 03:51)

Compression est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque temps votre manque de sensibilite bat, il pompe le sang par vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-naturel-yeux/